Friday, 7 September 2012
RESEPI CREAM PUFF
Bahan2
100g mentega/marjerin
250ml air
1sudu gula
sedikit garam
150 tepung gandum
4 biji telur (gred b)
Cara-cara
1. Masukkan air,mentega gula garam dalam bekas dan didihkan.Tutupkan api dan masukkan tepung gandum,gaul shingga menjadi doh
2. Kemudian masak perlahan atas api hingga kelihatan lapisan putih dalam periuk
3. Tutup api dan gaul sehingga suam dan masukka telur sebijik,sebijik..Kacau sehingga sebati..
4. Pastikan adunan adalah likat dan boleh di pipe dengn piping beg..Guna nozzle bintang untuk corak yg menarik
5. Pipe kan atas dulang pembakar yg di sapu marjerin dan bakar dalam oven pada suhu 180`C selama 15 minit dan turunkan suhu kepada 160`c dan bakar lg utk 15 minit.
6.Dah siap masak,ptong cream puff di bahagian tengah dan pipekan filling custard atau coklat..
7.Siap
Krim Custard
200 ml susu segar
4 sudu besar gula
2 sudu besar tepung custard
1 biji telur
1 sudu besar marjerin
Cara-cara
1. Masukkan kan semua bahan dalam periuk kecuali marjerin.
2.Masak sampai berkrim dan masukkan marjerin dan siap.
3.Sejukkan dulu sebleum di pipekan dalam cream ppuff.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment