Friday, 7 September 2012

RESEPI RED VELVET


This is the RED VELVET RECIPE  that I`ve been using all this while..Like the wise man says,sharing is caring...hahah..

Bahan2

250g tepung
2 Tbsp serbuk koko
1 tsp serbuk penaik
1/2 tsp garam
240 ml buttermilk ( 200ml susu segar+40 ml whipping cream (uht)+1 tbsp vinegar)
2 tbsp pewarna merah
125g butter
250g sugar
2 biji telur
1 tsp esen vanila
 (1 tbsp cuka+1tsp baking soda)

Cara-cara
Pukul butter dan gula sampai kembang
Masukkan telu satu persatu
Ayak tepung, serbuk koko,serbuk penaik.
Campurkan pewarna merah kedalm buttermilk
Masukkan adunan yg telah di ayak tadi kedalam aduanan berselang seli denagn buttermilk
dalam bekas kecil yg lain, campurkan cuka dan baking soda dan cepat2 masukkan ke dalam adunan tadi dan guna kaedah kaup balik utk ratakan.
Masak pada suhu 160 selam lebih kurang sejam bergantung pada oven masing2...

Cream Cheese Frosting
500g cream cheese
240g icing sugar
150 ml whipping cream (uht)

Cara-cara
Pukul cream cheese bersama gula aising lebih kurg selam 10 minit sehingga gebu..
Pukul whipping cream sehingga berkrim
Masukkan whipping cream krim ke dalam adunan cream cheese dan kacau ehingga sebatii..

RESEPI CREAM PUFF





Bahan2

100g mentega/marjerin
250ml air
1sudu gula
sedikit garam
150 tepung gandum
4 biji telur (gred b)

Cara-cara

1. Masukkan air,mentega gula garam dalam bekas dan didihkan.Tutupkan api dan masukkan tepung gandum,gaul shingga menjadi doh
2. Kemudian masak perlahan atas api hingga kelihatan lapisan putih dalam periuk
3. Tutup api dan gaul sehingga suam dan masukka telur sebijik,sebijik..Kacau sehingga sebati..
4. Pastikan adunan adalah likat dan boleh di pipe dengn piping beg..Guna nozzle bintang untuk corak yg menarik
5. Pipe kan atas dulang pembakar yg di sapu marjerin dan bakar dalam oven pada suhu 180`C selama 15 minit dan turunkan suhu kepada 160`c dan bakar lg utk 15 minit.
6.Dah siap masak,ptong cream puff di bahagian tengah dan pipekan filling custard atau coklat..
7.Siap

 Krim Custard
200 ml susu segar
4 sudu besar gula
2 sudu besar tepung custard
1 biji telur
1 sudu besar marjerin

Cara-cara
1. Masukkan kan semua bahan dalam periuk kecuali marjerin.
2.Masak sampai berkrim dan masukkan marjerin dan siap.
3.Sejukkan dulu sebleum di pipekan dalam cream ppuff.